You are here:

PLUTAJUĆI POKLOPAC NAFTNOG REZERVOARA

SAŽETO:

Klijent je energetska infrastrukturna kompanija koja pruža usluge skladištenja i prevoza kao i lučke usluge za energetske proizvode domaćim i inostranim mušterijama. Kompanija je osnovana 1968. godine i ima desetine velikih čeličnih rezervoara. Blizina morskoj obali i električne termo-elektrane na ugalj su odgovorni za ubrzani proces rđanja i češće mere održavanja.

Od januara 2017. je na snazi novi system primene farbi u održavanju. On uključuje Corrizon Base  kao osnovni sloj koji štiti metal od korozije i tretira korodirane površine. Testirana površina je predstavljala 1,500 m² i nije se mogla čistiti peskarenjem. Priprema je uključivala pranje vodom pod visokim pritiskom; nije bilo potrebno skidati staru ferbu, niti je bilo potrebno primeniti bilo kakav system dodatne pripreme. Ceo projekat je trajao manje od tri dana.

 

IZAZOVI:

Korozija je jedan od najvažnijih aspekata održavanja sigurnosti postrojenja, istovremeno štiteći vrednost imovine. Nezaštićene površine mogu dovesti, tokom vremena, do skupih komplikovanih održavanja i zamene metalnih delova i, u ekstremnim slučajevima, mogu rezultirati u lomu strukturnih konstrukcija uz ozbiljno zagađenje okoline. Skladišni tankovi hidrokarbona imaju posebne rutine inspekcije i održavanja.

Priprema površine je zahtevala abrazivno brušenje ali novi propisi zabranjuju ovakve metode u toku održavanja, što je zahtevalo pronalaženje novih rešenja. Skladišni tankovi na obali i ugljeni pepeo iz dimnjaka termo-elektrane u blizini tankova ubrzavaju process korozije i povećavaju učestalost održavanja. Ovakav projekat oduzima vreme i uzrokuje visoke troškove.

 

REŠENJE:

Površina plutajućeg poklopca je očišćena vodom pod visokim pritiskom (preko 500 bara) kako bi se skinula oštećena stara farba i ljuspane čestice metala. Jednom suva, površina je pokrivena sredstvom Corrizon Base  koristeći bezvazdušni pištolj, preko stare farbe. Određena je debljina sloja (WFT) od 50 mikrona. Corrizon base  ima belu boju a i stara boja bila bela. Stoga je dodat pigment kako bi se osigurala ravnomerna pokrivenost površine. 24h kasnije novi sloj površinske poliuretanske farbe je primenjen da bi se ispoštovali zahtevi klijenta. Rukavice i zaštitne naočare su bila jedina zaštitna sredstva. Čak ni zaštitne maske nisu bile potrebne.

REZULTATI:

Nakon više od dve godine, plutajući poklopac je u odličnom stanju. Nema znakova rđe ili pucanja farbe. Takođe, DFT (strukturalne osobine materije) nije narušen i prajanjanje je odlično.

Prema šefu održavanja i inspektoru: “Nakon više od dve godine, ispitan je krov i nema znakova korozije na metalu. Primenili smo Corrizon base  ne raznim površinama postrojenja i rezultati su takođe odlični”.

ZA VIŠE INFORMACIJA, KONTAKTIRAJTE NAS.